Power!

Leestijd: 3 minuten

Wat zal ik vandaag eens koken? De keuze is niet per se moeilijk, want de opties zijn zeer beperkt. Rijst, bonen of matoke (geprakte banaan) met g-nut sauce (gestampte pinda’s) of een tomatensaus. Naast tomaat, acovado en groene paprika zijn er vrijwel geen groentes verkrijgbaar en zuivelprodcuten kennen ze ook niet helaas (afgezien van verse koeienmelk). Gevarieerd eten is dus een interessante uitdaging!

Ik zit naast m’n schaarsverlichte eetkamer met een schaaltje g-nut sauce en rijst, m’n zaklampje naast me op tafel. We hebben al bijna 2 weken geen stroom in huis, maar ik heb helaas nog geen kaarsen kunnen scoren. Om 19.00 u begint het te schemeren en om 19.15 u is het pikdonker, alsof er een lichtschakelaar wordt omgezet! Juist op het moment dat ik denk dat deze powercut toch aardig begint te wennen, valt m’n zaklampje uit. Ruim 20 minuten lang dwaal ik door m’n huisje, rondtastend in het donker, opzoek naar m’n telefoon (of een andere lichtbron). Gelukkig vind ik halverwege een doosje lucifers waardoor ik onder het schrille licht van het vlammetje uiteindelijk op een plankje in de keuken m’n telefoon weer terugvindt, haha!

Gelukkig is er een dieselgenerator om het ziekenhuis van stroom te voorzien, want het is een groots geheel. Even wat cijfers voor het beeld; per maand worden er ruim 3600 patienten in de huisartsenpost van het ziekenhuis gezien, waarvan er gemiddeld 586 worden opgenomen, gemiddeld 134 bevallingen waarvan 56 keizersnedes en er worden maandelijks ruim 120 operaties uitgevoerd.

Om alle afdelingen (interne geneeskunde, gynaecologie, psychiatrie, oogkliniek, operatiekamers, etc.) van de juiste materialen en medicatie te voorzien, zijn er 6 opslagruimtes waar de hele voorraad in opgeslagen ligt. Vanuit de opslagruimtes wordt het via de apotheek aan de juiste afdeling uitgegeven.

Momenteel heeft het systeem voor uitgifte veel haken en ogen en wordt de administratie slecht bijgehouden. Daarom aan mij de schone taak om de hele voorraad te inventariseren, de administratie op orde te maken en een systeem in het leven te roepen dat ervoor zorgt dat alles ook daadwerkelijk up-to-date blijft, waardoor bestellingen op tijd geplaatst worden en medicatie die bijna over de datum raakt naar andere healthcentres in de omgeving wordt gebracht. Een grote klus die een stuk meer tijd kost dan verwacht (nu al 1,5 week mee bezig en maandag weer verder), maar ook een leuke uitdaging!

Gelukkig is dit weekend de stroom weer teruggekeerd! Extra genieten om weer een warme douche te kunnen nemen; tenminste, dat dacht ik, totdat ik erachter kwam dat er geen water was op het moment dat de stroom het weer deed. Gelukkig werd dit binnen 2 dagen weer opgelost! Het leven in Kisiizi blijft een leuke uitdaging!

Fun Facts:

#International Nursing Day
Woensdag hebben we international nursing day gevierd. Speeches en dans in de ochtend, sport en spel in de middag (zakkenlopen blijft m’n favoriet!). Een gezellige drukke boel (zo’n 300 man); zeer geslaagde dag!

# Vlees?
Vlees wordt doorgaans alleen bij een feest of begrafenis gegeten, of als iemand in het dorp besluit een varken te slachten en dit verkoopt (zie foto).

Geschreven door Daphne van Wingerden

15 mei 2022

15 Reacties

 1. Eleonora

  Goed bezig Daphne! Kun je niet gewoon een poosje blijven??

  • Daphne van Wingerden

   Thanks Eleonora!! Ja de tijd gaat echt te snel eigenlijk!

 2. Gerdien

  Wat schrijf je leuk en beeldend Daphne! Echt een inkijkje in jouw leven op deze bijzondere plek en tijd. Dank je! Veel zegen!

 3. Max

  Hey Daphne is het varken in papendrecht geslacht gezien het 078 telefoonnummer😀😀

  • Caro

   Hoi, bedankt weer voor je opnieuw trouw geschreven verslag. Misschien had ik het ergens kunnen lezen, gemist dan, maar hoe gaat het met Mike?

   • Daphne van Wingerden

    Met alle liefde! Ik heb inderdaad nog geen update gedeeld, maar het gaat goed! De operatie is geslaagd en als het goed is wordt hij morgen ontslagen!

 4. Anthon

  Super leuk om weer te lezen Daphne! Wie weet (hopelijk) wordt je voorraadsysteem nog lang gebruikt. Probeer je naam eraan te verbinden 😉
  Mooie actiefoto! Zo hou je de NL eer hoog. En ik zie dat je een resupply van hagelslag hebt ontvangen, lekker!

  • Daphne van Wingerden

   Ha Anthon, dankjewel!! Ja heerlijk, die kids: “I have never eaten chocolate in my life!” Dus Sunday = Chocolate Sprinkle Day 🍫😋

 5. Marloes

  Wat fijn dat je het zo naar je zin hebt.
  En mooi om te lezen wat voor werk je allemaal verricht daar, hopelijk wordt het voorraad systeem hierna nog lang gebruikt en bijgehouden😉

  Groetjes

  • Caro

   Wat een goed nieuws over Mike.
   God zij dank!
   Digitale knuffel voor deze jongen, maar gezien de datum, zal hij wel al weg zijn…

 6. Erik van Halsema

  Dat zal niet meevallen zolang zonder stroom. Leuk om al je belevenissen weer mee te maken !

  • Daphne van Wingerden

   Ja ik was blij dat de stroom weer terug was idd! 😅 Bedankt!!

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands