Mzungu?!

Leestijd: 2 minuten

‘Hey Mzungu!’ (blanke) roep ik verbaasd als ik op weg naar de groenteman een oudere, blanke man tegen het lijf loop. Lachend raken we aan de praat, blanke mensen zie je hier niet vaak! De Deense man is voor 3 dagen in Kisiizi, op doorreis naar de beroemde berggorilla’s. Ik vertel over het ziekenhuis en stel voor om een rondleiding te geven. Enthousiast lopen we het terrein op, outpatients, het laboratorium, apotheek, operatie kamers, chirurgie afdeling, psychiatrie, rehabilitate centrum, gynaecologie, verloskunde afdeling… Alles is in een apart gebouw, dus als je een echo of röntgenfoto wil laten maken, medicatie nodig hebt, een buisje bloed hebt afgenomen of de lab resultaten wil inzien, loop je een paar minuten buiten (waar moeders druk bezig zijn met kleren wassen en eten koken voor hun opgenomen familieleden).

We lopen de kinderafdeling binnen waar ik een uur geleden m’n werkdag heb beëindigd. Ik dacht dat het 2 weken geleden druk was met 32 patiënten, maar deze week liggen er dagelijks rond de 43 kids opgenomen! Voorzichtig banen we ons een weg tussen de matrassen op de grond (bij gebrek aan voldoende bedden). Deze provisorische slaapplaatsen hebben helaas geen muskietennetten, waardoor de kinderen regelmatig malaria oplopen tijdens de opname in het ziekenhuis.

Ik zie m’n collega van de avonddienst. Als ik haar m’n nieuwe vriend voor wil stellen, realiseer ik me dat ik zelf nog niet eens weet hoe hij heet haha! Ik besef me hoe dierbaar m’n collega’s me zijn geworden. Het is samenbindend dat het zo ontzettend druk is, zoals afgelopen donderdag toen we tot 16.00 u non-stop bezig waren (terwijl we officieel van 8.00 – 14.00 u werken). We hebben geen pauzes, maar door de constante drukte vliegt de tijd voorbij. En het is leuk om te merken dat het werken steeds efficiënter gaat (door bijv. malariatesten of bloedafnames direct tijdens de artsenvisite te doen).

De man waarvan ik er inmiddels achter ben dat hij Niels heet, laat me het huisje naast de waterval zien waar hij verblijft. Hij reist samen met z’n 75 jarige vriend Jan, een grote forse man, eveneens uit Denemarken. Jan heeft z’n 32-jarige Oegandese vriendin meegenomen, een mooie slanke meid die hij vorige week in Kampala (de hoofdstad) heeft ontmoet. Ze vertelt me dat ze waarschijnlijk gaan trouwen. Een echt win-win situatie, zoals Jan het zelf beschrijft, want ja je moet ook een beetje genieten van het leven. Op het aanrecht staat een leeg krat bier en een aantal flessen wijn, terwijl dit in dorpjes zoals Kisiizi eigenlijk taboe is. Alcohol is nauwelijks verkrijgbaar en wordt voornamelijk gedronken door alcoholisten die regelmatig opgenomen worden op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis.

Op weg naar huis kom ik de 8-jarige Rosy tegen, de dappere meid waar ik in deze blog over schreef, die vandaag na ruim zeven weken in het ziekenhuis, eindelijk met ontslag mocht! Ze zwaait vrolijk en roept ‘Hello sister Defin!’ Wauw wat is het heerlijk om haar weer gezond en wel buiten te zien lopen na zo’n lang en pijnlijk ziekenhuis traject. Dat noem ik pas écht genieten!

Funfacts:

#Sister
Zowel mannelijke als vrouwelijke verpleegkundigen worden met ‘sister’ aangesproken.

#FunnyNames
Veel voorkomende namen hier zijn: Pretty, Beautiful, Precious, Anxious, Comfort, Gift, Pleasure, Confidence, Niger of Profit.

Geschreven door Daphne van Wingerden

13 maart 2022

4 Reacties

 1. Erik

  Hou Daphne, dank je wel weer voor je verhaal en foto ! Sterkte met het goede werk !

  • Daphne

   Pleasure! Dankjewel!!

 2. JC

  😀prachtig verhaal, always interesting to read. Thanks

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands