Klein en Kwetsbaar

Leestijd: 3 minuten

Next! Eén voor één komen moeder en kind de zusterpost binnen om antibiotica te krijgen. ‘Iziina Niowana Nieriiah?’ vraag ik als ze plaatsnemen op de stoel, waarna ze me lachend de naam van het kind vertellen. Ik pak het juiste medicatieformulier erbij, reken de dosis uit en maak de spuit klaar. Omdat zo’n koude vloeistof in je bloedvat gek aanvoelt, gaat dit standaard gepaard gaat met een flinke dosis tranen (slechts bij uitzondering bieden mijn liedjes ter afleiding en bemoedigende woorden het gewenste resultaat, haha!).

Als alle 16 kinderen hun tranen weer hebben gedroogd, maak ik routinematig de medicatie klaar voor de kids die niet uit bed kunnen komen. Dory* is één van hen, aangesloten aan het infuus en de zuurstoftank. Ik loop naar het bed en kniel naast de kleine meid neer. Met haar grote bruine ogen kijkt ze me indringend aan. Voorzichtig spuit ik de medicatie via de canule haar nek in. Ze blijft stil terwijl ze me onafgebroken aan blijft kijken, lange wimpers, zwarte krulletjes, slangetjes in haar neus. De stilte raakt me; meer dan alle huilende kinderen bij elkaar. Slechts 1,5 jaar oud, al zoveel doorstaan, maar nog steeds zo hard aan het vechten tegen de hardnekkige hersenvlies ontsteking. Ik hoop maar dat de medicatie snel z’n werk gaat doen!

De sondevoeding is ondertussen ook klaar. Als het warme mengsel van melk, suiker, olie en electrolyten is afgekoeld, kunnen de ondervoede kinderen worden gevoed. Het zijn voornamelijk oma’s die met ondervoede babies in het ziekenhuis terecht komen, omdat de veel te jonge moeders geen verantwoordelijkheid (kunnen/ willen) dragen voor het kind. Oma doet haar uiterste best om het kind in leven te houden, maar struggled zelf ook om rond te komen, met alle gevolgen van dien. Het is mooi om te zien hoe de uitstekende botjes na enkele weken sondevoeding plaatsmaken voor gezonde babyvetjes! En als ze uiteindelijk uit het ziekenhuis ontslagen worden krijgen ze een kip mee naar huis, zodat ze dagelijks verse eieren kunnen eten (onderdeel van het malnutritionproject)!

Ook al is het soms frustrerend dat de middelen zo beperkt zijn, de communicatie soms wat moeizaam gaat of medicatie niet altijd verkrijgbaar is, de creatieve oplossingen zijn bewonderenswaardig! Zoals je op de omslagfoto ziet, wordt de arm van deze kleine jongen gestuwd met een stukje plastic handschoen, waarna een afgebroken naaldje in het vat wordt gestoken om het buisje langzaam vol te laten druppelen (in de hoop dat het bloed nog niet is gestold wanneer de HIV test in het lab uitgevoerd wordt).

Als ik eind van de middag naar huis loop, stop ik bij het fruitkraampje langs de weg om een trosje bananen te kopen. ‘Oh, zijn dit peren?’ vraag ik opgewekt. ‘Jazeker!’ antwoordt de man blij. Dat is lang geleden, bijzonder dat ze die hier hebben in Oeganda… Ik betaal een verrassend lage prijs (€0,12) en wil net weer vertrekken als de man vraagt ‘Hoe noemde je zo ook al weer?’ ‘Peren!’ antwoord ik opgetogen. ‘Oh interesting! We call them avocado!’ 🥑 Haha!

Op zondag ga ik naar de kerk, maandag naar de bijbelstudie en op woensdag fellowship group. Zo bijzonder om aan de andere kant van de wereld met mensen van een compleet andere cultuur, in dezelfde God te geloven en Hem te aanbidden! Intens genieten!

De eerste maand in Oeganda zit er al weer op; ik heb al zoveel geleerd, gezien en gedaan! Ik ben heel benieuwd hoe dit avontuur zich verder gaat ontwikkelen, ik houd jullie graag op de hoogte!

Peer / Avocado

Geschreven door Daphne van Wingerden

6 februari 2022

18 Reacties

 1. Marit

  Hee Daph, fijn dat je de kinderen daar meestal goed kan helpen met medicatie en sondevoeding.
  Smaakte het wel naar peer of was het uiteindelijk een avocado?
  Liefs xx

  • Daphne van Wingerden

   Ja zeker fijn! Haha het was uiteindelijk een avocado (alleen peer-vormig 😅), ook lekker!

   • JosephCare

    Wat gaat de tijd snel zeg🤔
    Het is wel een maand met veel gebeurtenissen, je heeft al veel betekend.
    The world 🌎 is a better place with people like you🙏🏾😘.

  • Caro

   Fijn om weer een week mee te beleven.
   Wat hebben we het hier buitensporig goed.
   Dankbaarheid daarover heerst in mijn hart, terwijl ik tegelijkertijd God aanroep voor mensen en kinderen in zoveel lastiger situaties. En voor jou.

   • Daphne

    Ha, dat is zeker waar! Bedankt voor het meebidden, zeer gewaardeerd!

 2. Marloes

  Hey Daphne,

  Wat een dankbaar werk moet het zijn.
  Bijzonder om een klein inkijkje te krijgen in hoe jullie daar werken met weinig middelen.
  En dan ook nog zo mooi het geloof kunnen delen.
  Liefs,

 3. Marian

  Zo tof om je verhalen te lezen! Thanks for sharing the blessing!

 4. Erik van Halsema

  Hoi Daphne,

  Mooi werk wat je doet, dank je wel voor deze update !

  groet,
  Erik

 5. Margareth

  Hoi Daphne,
  Wat een bijzondere maand en wat heb je al veel kunnen doen en betekenen voor de mensen daar. In vergelijking met wat jullie doen voel ik me heel klein in dit welvarende land. Ieder verhaal lees ik voor aan mijn vader en hij geniet ervan. “Dat meisje moet schrijver worden wat kan ze prachtig vertellen”.
  Lieve groet,
  Margareth

  • Daphne van Wingerden

   Heee Margareth, zo leuk om te horen, dankjewel dat is een mooi compliment! Liefs!

 6. Jaap

  Hi Daphne, prachtig en indrukwekkend weer. Dank voor de update !

  Jaap

 7. Helene

  Ha Daphne,

  Wat een mooie en bijzondere ervaringen weer ! Ontroerend ook maar ook prachtig!

  Mooie herinneringen maken

  Hélène
  Xx

  • Daphne

   Dankjewel Hélène, nu al zoveel mooie herinneringen!

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands