Emergency!

Leestijd: 2 minuten

‘Bam, Bam Bam!!’ Ik schiet overeind en kijk beduusd m’n slaapkamer rond, wakker geschrokken uit een diepe slaap. Hoe laat is het? 16.00 u, zaterdagmiddag. Wat is dat harde gebonk? Verwilderd wrijf ik m’n warrige haar uit m’n gezicht als ik tussen het dreunen van m’n ramen door, vrolijke, hoge kinderstemmetjes hoor. Aha. Sinds gisterenavond ben ik flink beroerd (voedselvergiftiging), waardoor ik vandaag bijna de hele dag geslapen heb. Ach, een beetje sociale interactie kan ook eigenlijk geen kwaad. Tien tekeningen later, is de rust weer wedergekeerd, duik ik m’n bed in en slaap ik tot de volgende ochtend.

Gelukkig ben ik maandag fit genoeg om te werken, want het wordt letterlijk elke week drukker. ‘Emergency!’ Roept Matt terwijl hij de verpleegpost in komt rennen. ‘What’s going on?’ vraag ik, terwijl ik haastig m’n antibioticaspuit neerleg en een paar handschoenen uit de box gris. ‘Treasure is convulsing!’ In hoog tempo loop ik naar bed 8 van zaal B, waar de 10 maanden oude baby is opgenomen met ondervoeding en dehydratie…

Het kleine lichaampje gaat hevig schokkend tekeer. Okay, first things first! Terwijl Matt de saturatiemeter en thermometer aansluit, doorloop ik snel het ABCDE- stappenplan. ‘Airway, is there anything obstructing?!’ Ik kniel naast de kleine meid die zichtbaar moeite heeft om voldoende lucht binnen te krijgen. Gelukkig staat de zuurstofgenerator nog naast het bed (niet opgeruimd toen haar buurvrouw die ochtend met ontslag mocht), dus we sluiten haar snel aan om de saturatie van 82% op te krikken. Haar mondje is vol met slijm en sondevoeding-achtig braaksel, dat moet uitgezogen worden! ‘Someone get the suction machine, please!’ roep ik, terwijl ik wat slijm met het laken verwijder en Treasure in de juiste positie breng. Matt komt aanlopen met het elektrische uitzuigapparaat. Oh no, het stopcontact is al in gebruik voor de zuurstoftank en er zijn geen andere stopcontacten dichtbij genoeg. ‘Let me get the extension cable!’ roept Matt terwijl hij zich haastig weer omdraait. De wetenschap dat we slechts 1 stekkerblok hebben en dat niemand precies weet bij wie van de 47 opgenomen kids deze momenteel wordt gebruikt, baart me toch een beetje zorgen.

‘Give this!’ Zegt Liz die inmiddels de medicatie heeft klaargemaakt. Terwijl ik de canule in de kaalgeschoren schedel open vraag ik wat het is. ‘Diazepam, cause she is still convulsing’. Het gaat eigenlijk tegen m’n principes in om iets in te spuiten waarvan ik niet weet of het de juiste dosering is of überhaupt het juiste middel, maar door de krappe opstelling ben ik de enige die er goed bij kan en dit lijkt me ook geen tijd voor discussie, dus ik vertrouw er maar op dat het goed is.

Gelukkig duurt het niet lang voordat Matt weer terug is met het stekkerblok. Snel zuig ik de mond uit met zichtbaar goed resultaat. Treasure stabiliseert zich snel, waardoor we de nodige vervolgstappen kunnen zetten.

Ik ben nu precies 10 weken in Oeganda. De tijd vliegt voorbij, hoewel ik ook wel weer het gevoel heb dat ik er al veel langer ben. Ik geniet er enorm van om hier te werken, te leven, mensen te leren kennen en nieuwe paden te ontdekken in deze prachtige natuur. En (zoals altijd) ben ik ondertussen ook aan het dromen en plannen aan het maken voor het volgende hoofdstuk; maar daarover later meer! In ieder geval tot aan de zomer geniet ik van het heerlijke Oeganda!

Geschreven door Daphne van Wingerden

20 maart 2022

11 Reacties

 1. Nelleke de Vlieger

  Wat een prachtig en nuttig werk doe je, Daphne. Petje af!
  En Gods zegen, elke dag opnieuw!

 2. Max

  Gods zegen .
  Heb je nog ergens hulp bij nodig ?

  • Marjolein Vogel

   Hoi Daphne, wat leuk weer om te lezen over je belevenissen! Ik ben erg benieuwd naar het “volgende hoofstuk” waar je over schrijft!
   Groetjes Marjolein

 3. Paul Tijmons

  Wat goed dat je wekelijks een update stuurt. Je hebt de gave om op een prettig toegankelijke manier uit te leggen wat je allemaal doet: chapeau!

 4. Caro

  Vandaag ging de preek in Jozua over de gelijkenis van de talenten. Jij hebt mooie gaven ontvangen van de Schepper. Als lezer en meelever geniet ik van wat Hij door jou heen doet. Ook mag ik bidden dat Hij je ook telkens voorziet van wat je hiertoe nodig hebt. En je beschermt.

 5. Piet vd Oever

  Bijzonder, Daphne.
  Ben benieuwd naar je nieuwe plannen😊

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands