Harde muur

Leestijd: 1 minuut

Een 19 jarige jongen komt binnen met een pijnlijke gezwollen hand. Hij zegt dat hij tegen een harde muur heeft geslagen. Het ziet er gezwollen uit, nauwelijks te bewegen en flinke asdrukpijn. Dat zou best eens gebroken kunnen zijn..  Ik vraag mijn collega (dokter) ook even te kijken, waarna we hem met de taxi naar het ziekenhuis sturen voor een röntgenfoto.

Even later komt hij terug met de foto. Hij heeft geen papieren met de uitslag meegekregen en er is verder niks gedaan met de hand.  Vluchtelingen zijn helaas niet heel geliefd onder het ziekenhuis personeel, wat vaak resulteert in enorm lang wachten en minimale zorg voor deze mensen. Op de foto is geen fractuur te zien, dus dat is positief. We sturen hem met een drukverband en pijnmedicatie weer terug het kamp in. Diezelfde dienst komen er in totaal nog 5 andere jongens met hetzelfde verhaal, allemaal ’tegen een harde muur aan geslagen’ met kneuzingen en fracturen als resultaat (heel toevallig 😅).

De agressie in het kamp neemt toe. Steeds vaker komen er mensen die slachtoffer zijn van geweld. De procedure van status toekenning is recent gewijzigd, waardoor de nieuw aangekomen vluchtelingen in 2 weken door het hele proces heen gaan, terwijl er duizenden mensen al ruim 2 jaar op precies datzelfde proces moeten wachten.

Wat ontzettend veel hoop en vreugde geeft zijn de jonge kinderen die onbezonnen rondrennen, zich niet/ nauwelijks bewust van de hopeloze omstandigheden. Kinderen zoals die lieve kleine meid die huilend binnenkwam na een val op haar achterhoofd. Ik zie het als een voorrecht om de wond dicht te kunnen lijmen, een ballon te kunnen geven om vervolgens die vreugdevolle pretoogjes weer tevoorschijn te zien komen.

Geschreven door Daphne van Wingerden

24 oktober 2021

0 reacties

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands