W.9 Time flies!

Maandag ochtend begin ik mijn dienst met het verzorgen van de wonden van het 8-jarige meisje dat over haar hele billen en benen verbrand is. Vreselijk om te zien dat ze zo ontzettend veel pijn heeft en dat ze niet kan liggen zonder haar wonden mis te houden. ’s Middags na m’n dienst doe ik een poging tot schoolopdrachten maken.Laila is vandaag jarig, dus we gaan ‘s avonds met Annemieke, Hilde, Carine, Machteld en een geblinddoekte Laila de auto in voor een avontuurlijk ritje. Na een aantal mislukte pogingen ‘HELP I’M BEING KIDNAPPED’(– Laila) bij de vele politiestops, arriveren we ’s avonds als verassing in Senegamia waar we feestelijk worden onthaald door een vrolijke happy-birthday song met sterretjesfontein om gezellig een hapje te eten met z’n allen.

Dinsdag vertrekken we om 8.15 uur met het trackingteam mee naar Ebotown. Ebotown is een dorp, ongeveer 25 min rijden vanaf Lamin, dat er erg slecht aan toe is. Open riolen, vervallen hutten, extreem veel ondervoede kinderen, de mensen zijn er een stuk armer dan in Lamin. Om 14.00 uur keren we na een drukke dienst terug naar het ziekenhuis. Fatou en ik stappen uit bij Serrekunda om op de markt een stof te kopen voor een outfit voor Susans confirmation zaterdag. Op de terugweg breng ik de stof bij de tailor, hij gaat z’n best doen om het op tijd af te hebben, ik ben benieuwd. ’s Avond om 19.30 u (als de zon onder is) een paar liter water naar binnen gooien en een heerlijk broodje kip eten. Na het eten met Francis naar de studio in Lamin om samen met wat vrienden een gezellige avond door te brengen.

Zowel woensdag als donderdag een lekkere drukke dienst van 8.00 – 14.00 uur met verder niet veel bijzonders.

Vrijdag weer naar Ebotown met het trackingteam. Een aantal interessante patiënten behandeld, zoals hechtingen verwijderen uit een geïnfecteerde messteken wond. ’s Middags met Machteld naar de Serekundamarkt, vervolgens intervisie, een work-out op het balkon met Laila en daarna langs de tailor. De jurk die ik morgen nodig heb is nog steeds niet meer dan een vierkante lap stof. De stroom lag er de hele dag uit dus ze konden niet veel doen, maar de planning is om hem vannacht te maken. Even langs de ‘supermarkt’ en vervolgens met Hilde naar onze moslimvrienden in Lamin om gezellig met z’n alle het vasten te breken. Gelukkig smaakt alles wel als je honger hebt, waardoor ik toch in staat was het bruinkleurige garnaal-noodle-aardappel-ei brouwsel weg te werken. ’s Avonds laat er nog even op uit om een tank benzine te halen, waardoor we met behulp van de generator toch stroom hebben, in tegenstelling tot de rest van het dorp.

Zaterdag een chaotische dienst in Ebotown. De collega van de apotheek was er niet, waardoor ik als apotheker heb gefungeerd. Toch best lastig dat niet iedereen Engels spreekt als je uitleg wil geven over de inname van de medicatie. Rond 14.00 uur zijn we weer thuis, ik ga snel naar de tailor om m’n jurk op te halen, maar hij is nog niet helemaal klaar. Terug naar huis om een appeltaart te bakken om morgen mee te nemen naar de kerk. Het deeg wil niet echt in vorm komen, ik vergeet de dadels toe te voegen en na letterlijk 2,5 uur in de oven heeft de taart nog steeds niet de juiste kleur. Ondertussen weer langs de tailor, na het passen nog wat kleine aanpassingen, net op tijd klaar voor de confirmation party van Susan. We hebben een gezellig feest ‘s avonds met (op de momenten dat de stroom het even doet) leuke muziek, waar we samen met Deborah, Mary, Rose en Sahra (Gambiaanse vriendinnen) eten serveren voor ruim 250 man.

Zondag ochtend weer een mooie kerkdienst. Pastor Jackson gaat over 1,5 week naar Zuid-Korea, dus aan mij de vraag of ik over twee weken de preek wil verzorgen. Ach, waarom ook niet! Om 14.00 uur vertrekken we naar Tanji waar we een bezoek brengen aan de vismarkt. Erg leuk om te zien hoe er meer dan honderd vissersboten aankomen met versgevangen vis, talloze mensen met kruiwagens klaar staan om het naar de ‘kraampjes’ op de markt te rijden of naar de ‘ovens’ waar de vis gerookt wordt. Het plan was om ook een kamelenrit te maken, maar omdat de kamelen gisteren allemaal een injectie hebben gekregen, kan het vandaag helaas niet. Dat houden we dan nog tegoed. Vervolgens een drankje doen in Senegambia, nu alvast moed aan het verzamelen om zo eens grondig m’n kamer op te ruimen, m’n was op te hangen en een planning te maken voor volgende week!

Ik wil jullie bedanken voor de leuke reacties en lieve berichtje, erg leuk om te horen!

Geschreven door Daphne van Wingerden

18 juni 2017

0 reacties

Vergelijkbare blogs…

W.16 The End!

W.16 The End!

Afgelopen week een heerlijke week vakantie gehad met mijn zus. Erg leuk om alles te laten zien, vrienden voor te...

W.15 Welcome to The Gambia

W.15 Welcome to The Gambia

Maandag na een kort nachtje en een dagje schoolopdrachten, om 16.00 uur even op m’n bed liggen. Als ik 2 uur later...

W.14 Dophna!

W.14 Dophna!

Ondanks het eerdere uitstel, is het maandag dan toch echt zover. Laila moet helaas weer terug naar Nederland. Na mijn...

Daphne op missie
nl_NLNederlands