W.1 Een warm bad

Maandag 17 april, m’n eerste dag in Gambia, krijg ik een rondleiding door het Lamin Health Center. Het is erg rustig in de kliniek omdat het Tweede Paasdag is. Vervolgens krijg ik van Beredien en Hilde (2 verpleegkunde studenten die hier al 2 maanden stage lopen) een rondleiding door Lamin, het dorp waar het LHC gevestigd is. We gaan eerst naar Mama Aisha om een Gambiaanse naam te scoren. (Net als Daniël in de tijd van de Bijbel, krijg ik (net als de andere Nederlanders hier) een nieuwe (Gambiaanse) naam. Nederlandse namen hebben vaak een andere betekenis in het Mandinka en zijn bovendien lastig uit te spreken.) Als we de compound van Mama Aisha oplopen, word ik overrompeld door een zwerm super schattige donkere kindjes die ‘TUBAAAB!’ schreeuwen (=blanke) en in m’n armen springen. Voordat ik het weet is m’n flesje water uit m’n handen gegrist en vechten er 8 kinderen om een paar slokken water. Nadat ik heb gehoord dat ik voortaan als ‘Mai Muna’ door het leven ga, lopen we vervolgens naar ‘de jongens’, de vriendengroep in het dorp. Ik word met open armen ontvangen, iedereen is hartelijk en super gastvrij. ‘Bad&famous’ maakt Ataya (een soort doorgekookte groene thee met té veel suiker). Drie glaasjes later (lees: 4 uur) is het tijd om terug te gaan naar het LHC, omdat het eten rond 19.00 uur klaar is. Lissa (Gambiaanse vrouw die voor ons kookt) heeft een soort lasagne gemaakt. ’s avonds lekker rustig aan doen, posters en kaarten van thuis aan m’n muur gehangen, zodat het al meer m’n eigen kamer wordt.

Ook dinsdag is een rustige dag. Ontbijten op het balkon, m’n tweede koffer uitpakken, m’n kamer opruimen (já, na 1 dag al een chaos) en Skypen met het thuisfront.
Even wennen aan de tropische temperaturen, rustig aan acclimatiseren. ’s Middags weer wat meer gezien van de omgeving en naar het ‘voetbalveld’ om een balletje te trappen met Berendien en Ossman. ’s Avonds op tijd naar bed, om de volgende dag fit te zijn voor m’n eerste stage dag!

Het is woensdag al weer vroeg dag. Om 7.00 uur gaat m’n wekker om vervolgens om 8.00 uur te beginnen met stage lopen. Ik zit bij het spreekuur van de (Nederlandse) arts. Erg interessant, veel patiënten en een aantal lichamelijke onderzoeken gezien. ’s Middags ga ik met de andere stagiaires met een volgepropt local busje naar de Serrekunda Markt, de grootste markt van Gambia. Mega druk, veel herrie, super warm, maar echt geweldig om te zien! Credit voor m’n Gambiaanse simkaart kopen en geld wisselen. Honderd euro is 5000 Dalasi, dus met z’on grote stapel briefgeld voel ik me behoorlijk rijk.

Nadat ik om 11.00 uur wakker word, begin ik donderdag om 12.00 uur met stage in de consulting room. Als de patiënten binnen komen in het LHC gaan ze eerst naar de receptie, daar krijgen ze een ‘patient file’. Vervolgens nemen ze plaats op de bank en komen ze één voor één naar de consulting room, waar de vitale functies worden gemeten (bloeddruk, pols, saturatie, temperatuur en BMI). Vervolgens nemen ze weer plaats op de bank en worden ze één voor één bij de arts op het spreekuur geroepen. De arts schrijft zo nodig medicatie door of stuurt ze door naar het lab, waar er getest kan worden op malaria, het HB kan worden gemeten, de urine kan worden onderzocht of een ECG kan worden gemaakt. Er kunnen ook patiënten opgenomen worden. Daarnaast is er een dressing room waar wonden verzorgd worden en de farmacy room, die vol staat met medicatie. Na stage gaan we naar onze Gambiaanse vrienden, waar we een gezellige avond hebben.

Vrijdag is het erg rustig in de kliniek, omdat de vrijdag voor de moslims een soort zondag is. Ik zat weer in de consulting room, maar er zijn tussen 8.00 en 12.00 uur helaas maar 2 patiënten langs gekomen voor een consult. Dit gaf mij wel de mogelijkheid om van mijn collega Haddy een paar Mandinka woorden te leren. Als ik ’s middags even op m’n bed ga liggen, is het opeens 3 uur later als ik mijn ogen weer open doe. Toch wel intensief al die nieuwe indrukken! ’s Middags om 17.00 uur gaan we naar de voetbalwedstrijd in het dorp, erg leuk om te zien. Respect voor de spelers die in de brandende zon zo fanatiek kunnen zijn!

Wat is zaterdag toch een heerlijke dag! ’s Morgens tot 11.00 uur uitgeslapen, ontbijten op het balkon, daarna met Machteld, Beredien en Hilde naar het strand! Met deze tropische temperaturen in combinatie met een koele zeebries, is het heerlijk om te zwemmen in de zee, te zonnen en een middagje beachvolleybal te spelen!

En dan is het nu al weer zondag. Precies een week geleden dat ik dit avontuur begon! Hoewel het erg wennen is, een andere cultuur, taal, eten, gewoonten, mensen, manier van werken, enz. begin ik me steeds meer thuis te voelen. Ik ben benieuwd wat ik volgende week weer allemaal mee ga maken! Ik houd jullie op de hoogte ?

Geschreven door Daphne van Wingerden

23 april 2017

0 reacties

Vergelijkbare blogs…

W.16 The End!

W.16 The End!

Afgelopen week een heerlijke week vakantie gehad met mijn zus. Erg leuk om alles te laten zien, vrienden voor te...

W.15 Welcome to The Gambia

W.15 Welcome to The Gambia

Maandag na een kort nachtje en een dagje schoolopdrachten, om 16.00 uur even op m’n bed liggen. Als ik 2 uur later...

W.14 Dophna!

W.14 Dophna!

Ondanks het eerdere uitstel, is het maandag dan toch echt zover. Laila moet helaas weer terug naar Nederland. Na mijn...

Daphne op missie
nl_NLNederlands