W.15 Welcome to The Gambia

Leestijd: 2 minuten

Maandag na een kort nachtje en een dagje schoolopdrachten, om 16.00 uur even op m’n bed liggen. Als ik 2 uur later wakker wordt, zie ik 5 gemiste oproepen, omdat ik om 16.30 uur met een vriend naar mijn kleine namesake baby Daphne zou gaan. (Ik merk dat ik al aardig vergambiaanst ben wat tijden en afspraken betreft!) Wat leven ze toch in erbarmelijke omstandigheden. Een klein hutje zonder elektriciteit, 1 kaars om het warme donkere hok te verlichten, een lekkend dak waar de vele regen dwars doorheen komt en vaak geen eten. De moeder is doof en stom, de vader is een paar weken geleden van huis weggelopen en niemand weet waar hij is. In tegenstelling tot de meeste Gambianen wonen ze niet op een compound met andere familieleden, waardoor al het werk, de kosten en de zorg voor de 6 kinderen dus op Rose aankomt (de moeder van baby Daphne).

Dinsdag ga ik na de eindbeoordeling van m’n stage, met Francis naar Banjul, om over te steken met de Ferry naar Barra. Als we de ferry afkomen, met allebei een rugzak op ons rug, worden we aangehouden door politie met de mededeling dat we mee moeten naar het politiebureau. Verbaasd lopen we mee, ze zijn opzoek zijn naar drugssmokkelaars dus onze tassen worden helemaal binnenste buiten gekeerd. Ik voel me lichtelijk ongemakkelijk als hij met zijn (vieze) handen ook mijn ondergoed op tafel smijt en bovendien de stapels geld (5400,00 Dalasi) die ik in m’n tas heb zitten, omdat ik net €100,- heb gewisseld. Gelukkig hebben ze geen drugs in onze tas gevonden, dus we mogen weer gaan, hebben een gezellig dagje en keren ’s avonds weer terug naar huis.

Woensdag ga ik met het trackingteam naar Ebotown. Er is vandaag geen apotheker mee, dus ik draag zorg voor de medicatie uitgaven. Ik geniet intens van m’n laatste week werken, want komende week ga ik na een paar dagen vakantie met m’n zus alweer terug naar Nederland!

Vrijdag om 2.30 uur zie ik eindelijk na 4 maanden mijn lieve zus weer! Wauw, wat heerlijk om herenigd te zijn! De volgende dag gaan we met onze vrienden naar Lamin om te lunchen. Erg leuk om alles te laten zien en iedereen voor te stellen! ’s Middags een bezoekje aan baby Daphne, ’s avonds koken Loïs en ik en eten we gezellig buiten met Raymond en Francis.

Dit weekend zijn we in de kliniek, dinsdag gaan we naar het guesthouse. In eerste instantie zouden we maandag 7 augustus thuiskomen, maar omdat onze vlucht gewijzigd is, komen we dinsdag 8 augustus aan. Niet verkeerd om nog een extra dagje in Gambia te kunnen doorbrengen!

Geschreven door Daphne van Wingerden

31 juli 2017

0 reacties

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands