Verdieping

Leestijd: 4 minuten

De tweede week van de DBS (Bijbelschool) vloog voorbij! Ik heb nog nooit in zo’n korte tijd, zo veel in m’n bijbel gelezen, wat is het een geweldige investering! Vooral als je in je achterhoofd houdt dat het niet het doel is om alleen meer kennis te vergaren, maar om echt een dieper niveau van relatie en intimiteit met God te bereiken.

Voorheen vond ik het erg lastig om te zien hoe God in het Oude Testament hard en wreed lijkt te zijn en hoe dat samen kan gaan met het liefdevolle beeld van God dat in het Nieuwe Testament meer benadrukt wordt. Maar door het hele verhaal vanaf het begin af aan te lezen, krijg ik steeds meer openbaring van hoe nodig het was om af te rekenen met alle verschrikkelijke dingen die de mensen uitoefenden (kinderen die geofferd werden, ontucht met dieren, etc.). Zoals bijv. in het verhaal van Noach wordt beschreven, breekt Gods hart voor alle mensen die verloren dreigen te gaan, maar in het belang van de hele mensheid, was het wel nodig.

In Exodus 13 wordt beschreven hoe het volk Israël Egypte uit trekt. Als je de kaart bekijkt hebben ze een enorme omweg gemaakt, en zijn ze veel langer door de woestijn gereisd dan nodig lijkt. Maar als je Exodus 13:17 bekijkt, lees je dat God hen bewust niet door het land van de Filistijnen liet trekken, omdat Hij wist dat ze spijt zouden krijgen en wilden terugkeren naar Egypte wanneer ze in strijd verwikkeld zouden raken. Soms worden ook wij via een andere weg geleid dan voor ons het meest logisch lijkt en duren dingen langer dan gehoopt, maar God ziet ons hart aan, kent ons beter dan dat wij onszelf kennen en Hij weet precies wat we nodig hebben!

Tijdens de lessen krijgen we ook steeds meer te weten over de historische context waar de mensen in leefden. Daardoor zijn alle wetten en regels waar het volk aan moest voldoen ook veel logischer te plaatsen, dan met onze westerse culturele achtergrond. Als je bijv. Leviticus bestudeert, zie je dat alle wetten en voorschriften eigenlijk een middel waren om de mensen met al hun zonden, toch in aanwezigheid van God te kunnen brengen!

Hoe meer we leren over het oude verbond dat God met de mensen had gesloten, hoe meer ik vervuld raak met dankbaarheid voor wat Jezus allemaal heeft gedragen, waardoor we nu onder het nieuwe verbond leven! Wanneer iemand onder het oude verbond een zonde had begaan, moest diegene een dier brengen om verzoening te ontvangen. De priester onderzocht dat dier op gebreken, en offerde dit als verzoening tussen de mens en God. Door het nieuwe verbond staat er geen dier meer tussen de mens en God in, maar stierf Jezus zelf! En Jezus was perfect, zonder gebreken, en daardoor zijn wij nu heilig en rechtvaardig verklaard en kunnen we vergeving voor onze zonden ontvangen, wat we ook gedaan hebben (Hebreeën 10:19-23).

Bovendien, we zijn niet alleen vergeven, in 1 Petrus 2:9 (NT) staat dat wij uitgekozen zijn om koninklijke priesters te zijn, mensen die voor God zijn afgezonderd om overal te vertellen hoe goed en groot God is! Als we in Exodus kijken naar priesterschap, zien we dat priesters er anders uitzien en anders handelen dan de rest van het volk. Ze helpen mensen verzoening te ontvangen en een schoon geweten te krijgen. Ze bemiddelen tussen God en de mens en zorgen voor de mens in nood. Dus nu, onder het nieuwe verbond, mogen ook wij als ‘priesters’ optreden: mensen tot Jezus leiden en hen erop wijzen dat ze door het aannemen van Jezus verzoening ontvangen voor al hun zonden, volledig schoongewassen zijn, heilig en rechtvaardig voor God. Net als in het Oude Testament wordt niet de ‘zondaar’ beoordeeld op zijn daden, maar op het offer dat wordt gebracht. En doordat Jezus zichzelf offerde aan het kruis, worden wij heilig en rechtvaardig verklaard, door het bloed van Jezus.

Zoals een tempel in het Oude Testament zonder Gods tegenwoordigheid slechts een leeg gebouw was, zo zijn ook wij slechts ‘leeg’ wanneer God door zijn Heilige Geest niet in ons woont. 1 Korinthe 6 (NT) beschrijft dat we een tempel zijn van de Heilige Geest, gemaakt voor Gods tegenwoordigheid! Daarom is het zo geweldig belangrijk om goed zorg te dragen voor ons lichaam (onze ‘tempel’) en dat we ons laten leiden door de Heilige Geest en ons bewust zijn dat we er geen ‘afgoden vereren’ (af-god; alles wat ons van God afhoudt, carrière, status, relaties, etc.).

Ik geniet van de lekker volle dagen; lessen van 8.00 tot 15.00 uur, vervolgens tijd voor huiswerk en na het eten dagelijkse dinner clean-up (afwassen en schoonmaken) van 18.00 – 20.00 uur! Sinds gisteren (zaterdag) hebben we gelukkig weer sport-vrijheid, wat inhoudt dat we met maximaal 2 personen de campus mogen verlaten om te wandelen/ hardlopen, etc.

De Bijbelschool duurt 3 maanden, dus eind juni is het afgelopen. Ik ben nog steeds van plan om 5 juli de Birth Attendant School (BAS) te doen in Perth. Wat YWAM betreft gaat de BAS gewoon door, mits de grenzen weer open zijn. Ik ben benieuwd hoe het loopt, intussen geniet ik hier in Townsville van alle zegeningen!

‘Het is mijn verlangen dat God, die ons hoop geeft, u door uw geloof vol zal maken van blijdschap en vrede. Dan zal uw hoop steeds sterker worden door de kracht van de Heilige Geest.’ – Romeinen 15:13

Geschreven door Daphne van Wingerden

19 april 2020

2 Reacties

 1. Erik van Halsema

  Hoi Daphne,

  Dit klinkt als de juiste invulling voor de lock-down daar. In elk geval prettig dat je weer buiten de campus kan hardlopen, al is het met mate. Dank je wel voor de update en veel sterkte daar !
  groet Erik.

 2. Helene

  Hoi,
  Wat mooi te lezen dat je andere en nieuwe inzichten krijgt….
  Veel succes weer
  Hélène xx

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands