Outreach update

Leestijd: 4 minuten

Wat is het (primitieve) leven in Papoea genieten!! En wat is het een voorrecht om op een viegtuig te kunnen stappen om vervolgens in een totaal andere wereld te landen; met open armen te worden ontvangen en onderdeel te zijn van de families waar we verblijven en van de cultuur waarin gastvrijheid een van de belangrijkste kernwaarden is. En wat heerlijk om te merken hoe het aanpassen aan de lokale standaarden zo soepel gaat. We zijn nu 4 weken op outreach en het is inmiddels normaal om op de grond te slapen, geen elektriciteit te hebben, water te halen uit de put, dagelijks doordrenkt te zijn van het zweet, een gat in de grond (met een overschot aan vliegen) als toilet te hebben en een douche bestaande uit 4 zeiltjes, een emmer en een afgeknipte plastic fles. Hoewel m’n darmen iets meer moeite hebben met de aanpassingen, laat ik me niet weerhouden om me voor 100% in te zetten.

Zoals in m’n eerdere blog beschreven, hebben we de eerste week in Hula doorgebracht. De tweede week zijn we verder getrokken naar Makerupu. Hier verbleven we bij familie Tauo (de pastor van het dorp) naast de lokale kerk. Vanuit Makerupu zijn we naar verschillende dorpen getrokken (te voet of per PMV) waar we per dorp 2 weken spendeerden. In de ochtenden gaven we les (vaak voor honderden leergierige dorpelingen) over topics die we tijdens de lesfase in Australië hebben behandeld. Geweldig om vervolgens in groepjes uiteen te gaan en te merken dat ze het echt snappen en toepasbaar maken!

Daarnaast zijn we naar verschillende (middelbare) scholen gegaan waar we programma’s hebben gedraaid met topics als identiteit, doel, relaties, alcohol, etc. Ik geniet er intens van om voor ruim 700 scholieren te getuigen van Gods grootheid en inzichten door te geven die ik zelf heb opgedaan tijdens de lesfase.

Tijdens ons verblijf in Makerupu zijn er zo’n 8 jongerenwerkers (tussen 20 en 30 jaar) die overal met ons mee naartoe gaan. We betrekken hen in de programma’s die we doen (met dans, toneel, getuigenissen, gebeden, etc.) in het kader van discipelschap. Bijzonder om te zien hoe ook zij snel groeien in zelfvertrouwen en steeds meer leren over een persoonlijke relatie met God en de kracht en autoriteit die we hebben in Jezus’ naam.

Na 2 weken is het tijd om Makerupu achter ons te laten. Het was aandoenlijk om te zien hoe emotioneel onze tijdelijke familie was en wat een impact we hebben gemaakt. De laatste avond werd er door het hele dorp een grote goodbye-party georganiseerd. Eerst mochten we toezien hoe er een groot varken voor ons werd geslacht (wat normaalgesproken alleen voor bruiloften of hele speciale gelegenheden wordt gedaan; groot offer!). Vervolgens kwam het hele dorp eten brengen (kokosnoten, gebakken banaan, rijst, caucau, etc.), waarna we urenlang met tientallen mensen heerlijk hebben gedanst (onder toeziend oog van honderden dorpelingen).

Na een kort nachtje trekken we verder (3 uur rijden) naar Sabusa, waar we in een prachtig landschap terechtkomen, omgeven door hoge bergen. Tijdens een van de huisbezoeken, ontmoeten we een man die problemen heeft met zijn ogen. We testen hoe goed hij kan zien; op 2 meter afstand kan hij zeggen hoeveel vingers we opsteken, maar 4 meter is te wazig om te onderscheiden. Nadat we in de naam van Jezus bidden voor genezing, is hij in staat om zelfs van een afstand van 8 meter scherp te zien! Wat een geweldig grote God dienen we, onbeschrijfelijk wat een vreugde dat brengt!

Na een geslaagde 4 dagen in Sabusa, vliegen we donderdag met een binnenlandse vlucht van Port Moresbey naar Alotou. Hier gaan we aan boord van de YWAM MV PMV, het medische schip waar we de laatste 2,5 week van de outreach zullen doorbrengen. Genieten om relatief normale dingen als een enorme luxe te ervaren! Kranen en een douche met stromend water, een bed, elektriciteit, gevarieerd eten, een wasmachine en zelfs airco in sommige delen van het schip!

Vrijdag arriveren ook de andere vrijwilligers (totaal 115 man), zaterdag was de oriëntatiedag waarin we alles over het reilen en zeilen van het leven aan boord te horen kregen; zaterdagavond zijn we voor het eerst gaan varen. Toen we vanmorgen (zondag) wakker werden, was het uitzicht adembenemend! Helderblauw water, bergen, tropisch regenwoud, witte stranden, het lijkt wel een droom!

We zijn vanmorgen naar een kerk geweest (met kleinere boten vanaf het schip) en we hebben verdere voorbereidingen getroffen voor de clinics. Er zijn verschillende teams met verschillende rollen. Door m’n medische opleiding ben ik in een van de drie primary healthcare teams geplaatst, waar ik super enthousiast over ben! Ons team bestaat uit 10 man van overal ter wereld (PNG, Australië, Denemarken, Noorwegen, Alaska, Japan & Nieuw Zeeland) met verschillende professies; een dokter, verloskundige, fysiotherapeut, 5 verpleegkundigen en 3 andere ervaren healthworkers).

Morgen starten we met de dagelijkse clinics waarbij we met kleinere boten de dorpen ingaan om medical check-ups te doen, baby’s vaccineren, wondzorg, family planning, etc. We kunnen testen op malaria, TBC, aids en syfilis en we brengen veel medicatie met ons mee. Daarnaast is er een optometrisch team en aan boord van het schip is een tandartspraktijk waar honderden patiënten per dorp worden behandeld.

Ik heb super veel zin om meer met m’n medische expertise te kunnen doen, ik ben heel benieuwd naar de avonturen die we gaan meemaken! Er is helaas geen wifi op het schip, maar er is wel een computer met internet die we kunnen gebruiken. Je kunt me via Facebook Messenger bereiken, Whatsapp lees ik na 8 maart (wanneer we teruggaan naar Townsville, Australië).

Bedankt voor jullie medeleven en gebeden! Ik houd jullie op de hoogte.

Geschreven door Daphne van Wingerden

23 februari 2020

3 Reacties

 1. Saskia

  Zo gaaf!! Geniet, want de tijd vliegt als je het naar je zin hebt xx

 2. Piet

  Hoi Daphne,
  Heel bijzonder allemaal. Ik word steeds meer jaloers op dit bijzondere avontuur.
  Alle zegen daar en met elkaar,
  Piet

 3. Erik van Halsema

  Hoi Daphne,
  Gaaf om te lezen wat je allemaal meemaakt. Fijn dat je nu ook je medische skills weer kan toepassen !
  groet,
  Erik van Halsema

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands