Outreach Prep

Leestijd: 3 minuten

Afgelopen week stond in het teken van outreach voorbereidingen, want de eerste 2 teams zijn donderdagavond vertrokken! We kregen les van Jagua (komt uit Papua-Nieuw-Guinea) over het land, de taal, cultuur en handige do’s & don’ts! Er zijn meer dan 850 talen in Papoea en daarnaast een tal van dialecten, maar de meest gesproken taal is Pigeon (een soort gebroken Engels).

Daarnaast kregen we les van Ben over hoe je je lichaam gezond houdt onder barre omstandigheden in de tropen. Soms is het nodig om je eigen douche/ wc te creëren omdat dat er simpelweg niet is. Ik ben heel benieuwd waar we allemaal terechtkomen!

De eerste 4 weken van onze outreach zullen we in Hula (PNG) rondtrekken. We hopen elke week in een ander dorp te verblijven, maar waar we zullen slapen zal tegen die tijd duidelijk worden. Voorheen gingen outreach teams naar verschillende dorpen om bijv. kapotte watertappen te herstellen, maar ze merkten dat er weinig veranderd was aan de mensen zelf, wanneer ze een jaar later terugkwamen. Daarom hebben ze na jarenlange ervaring ‘CAP training’ ontwikkeld!

CAP staat voor Community Action & Participation. Dit is een intensief trainingsprogramma dat we zullen geven aan de mensen daar, gericht op discipelschap om echt hartsverandering teweeg te brengen. Het doel is om principes die Jezus ons leert in de Bijbel toepasbaar te maken voor de mensen daar. Dit heeft betrekking op allerlei verschillende onderwerpen uit het dagelijks leven (gezondheid, opvoeding, wereldkijk, relaties, educatie, omgang met elkaar, etc.). Ze hebben door de jaren heen gemerkt dat dit geweldige veranderingen in de dorpen teweegbrengt. Over het algemeen zijn de mensen in PNG super leergierig en bereidwillig om naar de trainingen te komen en om hun kennis toe te passen en door te geven aan de mensen om hen heen.

Daarnaast zullen we veel ‘health promotion’ (gezondheidsvoorlichting) geven. Veel landen zien ‘gezond’ als de afwezigheid van ziekte, terwijl gezondheid eigenlijk zoveel meer is. De WHO beschrijft gezondheid als ‘een toestand van volledig lichamelijk, geestelijk en maatschappelijk welzijn en niet slechts de afwezigheid van ziekte of andere lichamelijke gebreken’. Gezondheid heeft dus betrekking op allerlei facetten van de samenleving.

Zoals wellicht bekend zijn er hevige bosbranden gaande in Australië. Volgens recente cijfers is er 10 miljoen hectare opgebrand, zijn er 1200 huizen verwoest, 26 mensen omgekomen en 1,25 miljard dieren. Daarom hebben we maandagavond t/m donderdagavond gevast (alleen water en thee) met een groepje van 6 studenten. We zijn veel bijeengekomen om biddend te strijden tegen deze verwoestingen. Na alle verleidingen (zoals 200 cupcakes van icing voorzien in de keuken) was het donderdagavond geweldig om het vasten te breken met een overheerlijke Nederlandse stroopwafel, die mijn lieve ex-huisgenootje Hannah heeft gestuurd!

Dit weekend zijn we naar een buitenzwembad geweest, naast de rivier. Geweldig zoveel gratis faciliteiten hier in Australië!

Volgende week hebben we de laatste lesweek (over geestelijke strijd). Zondag 26 januari vertrekken we naar Papua-Nieuw-Guinea, waar we eerst 4 weken in het land zullen rondtrekken en daarna 2,5 week op het schip zullen verblijven (Medical Ship). Vanuit het schip zullen we met kleine bootjes het land in gaan, om medische zorg te verlenen aan de dorpjes langs de kust. Op 8 maart zullen we terugvliegen naar Townsville. Waarschijnlijk ga ik nadat de DTS is afgelopen (20 maart) terug naar het schip voor een extra outreach!

Geschreven door Daphne van Wingerden

19 januari 2020

6 Reacties

 1. Erik van Halsema

  Hoi Daphne, wel spannend zeg deze voorbereidingen op een mogelijk primitief verblijf in PN. Ik ben erg benieuwd waar je terecht komt en wat je allemaal gaat beleven. Veel sterkte met de laatste voorbereidingen !

 2. Jaap en Carla

  hoi lieve Daph, Nog even genieten van de rust en comfort dan maar!!! Veel zegen de komende tijd. We blijven graag op de hoogte van jouw belevenissen. Veel sterkte en zorg goed voor jezelf om de ander weer te kunnen helpen. Trots op jou.

 3. Saskia

  Hi Daph!
  Het klinkt weer zo tof! Wat ik me afvraag: ervaarde je God extra tijdens het vasten of hetzelfde als meestal zegmaar? (Beetje gek grammaticaal, maar je snapt het vast haha)

  En wat betreft de primitieve dorpjes: je gaat het zo erg naar je zin hebben denk ik! De goede voorbereiding en info zorgt ervoor dat je al een beetje een idee hebt wat je te wachten staat 🙂 Bij mij in Indonesië viel het in elk geval mee, want ze hadden de voorbereiding expres een beetje overdreven haha.

  Lekker genieten en inspiratie opdoen!
  Have fun xx

 4. Daphne van Wingerden

  Hey Sas! Ja tijdens vasten voelde ik me een stuk meer gefocust op God, scheelt ook dat we veel tijd namen om met elkaar te bidden en te worshippen. En ik merkte ook fysiek dat ik echt de kracht ontving die k nodig had; vooral de laatste dag voelde ik me lichamelijk erg zwak, maar echt op momenten dat t nodig was ervoer ik echt dat er in energie werd voorzien!

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands