Opgesloten voor onbepaalde tijd!

Leestijd: 3 minuten

Het is al weer twee weken geleden dat we de DTS hebben afgerond! Na een hoop last-minute vertrekken, geannuleerde vluchten en gewijzigde plannen, zijn we uiteindelijk met 6 studenten van de oktober DTS overgebleven. Hoewel het er in eerste instantie op leek dat de maatregelen in Australië een stuk milder waren dan in Nederland, is er vorige week besloten dat de campus voor onbepaalde tijd op lock-down gaat, wat letterlijk betekent dat de deuren op slot zijn; niemand mag de campus in of uit.

Hoewel het lichtelijk frustrerend is om geen boodschappen te kunnen doen of buiten te kunnen hardlopen of zwemmen, is het een zegen om alsnog actief bezig te kunnen zijn. De campus is vrij groot, bestaat uit verschillende gebouwen en appartementen, met een binnentuin en een grote heuvel achter de parkeerplaats met een kleine kas en een paar kleine moestuinen. Het overgrote deel van de heuvel is bezaaid met grote struiken onkruid, die allemaal verwijderd moeten worden; en laat ik nou net in het tuinders-team geplaatst zijn! Gelukkig is dit een tijdelijke job (2 weken), want zoals m’n voormalige huisgenootje Hannah maar al te goed weet, is het onderhouden van planten niet mijn grootste talent, haha!

Elke dag werk ik van 8.00 tot 17.00 uur in de tuinen (grasmaaien, onkruid wieden, bloemen planten, tegels afspuiten, nog meer onkruid wieden, etc.). Het is hard werken in de brandende zon (31°C), maar ondanks de uitputtende hitte en de blaren op m’n handen (die momenteel ontstekingsverschijnselen vertonen), gebruik ik m’n tijd proactief door tijdens het werken naar audioboeken of worship muziek te luisteren en te bidden. M’n Braziliaanse supervisor is erg chill en ’s middags krijgen we hulp van 2 studenten van de January DTS. Eén daarvan is Mesach, afkomstig uit Papoea-Nieuw-Guinea.

Nadat ik donderdag klaar ben met het afspuiten van de tegels, ga ik met Mesach de struiken onkruid op de heuvel een kopje kleiner maken. Ik had niet de moeite genomen om naar boven te gaan om dichte schoenen aan te trekken, wat niet de meest slimme zet was. Wanneer we bossen onkruid op een metalen hek hebben geladen om naar de tuinafval bovenaan de heuvel te brengen, zie ik helaas de scherpe rotsstukken over het hoofd, waardoor ik m’n voet lelijk openhaal. Wanneer Mesach ziet dat het hevig begint te bloeden, scheurt hij zonder aarzelen een rand van z’n goede shirt af en bindt de (bezwete) lap stof om m’n voet. Een ontroerend gebaar en een mooie afspiegeling van de PNG cultuur waarin zorgdragen voor elkaar als belangrijke waarde wordt gezien.

Vandaag (maandag 6 april) start ik met de Discipleship Bible School (DBS), waarin we in 12 weken tijd, de hele Bijbel doorspitten in chronologische volgorde. Elke ochtend krijgen we les van 8.00 – 12.30 uur, vervolgens lunch, gevolgd door smallgroups. Daarna ministry placements van 15.00 tot 17.00 uur en huiswerk in de avonden. Het is een intensief programma, maar ik zie het als een waardevolle investering in m’n leven (vooral met het oog op lange termijn zendingswerk). Ik ben super benieuwd naar de Bijbelse waarheden die God hier doorheen gaat openbaren!

De DBS duurt tot eind juni, dus tot die tijd zal ik in ieder geval in Townsville zijn (de grenzen naar PNG zijn voor minstens 2 maanden gesloten, dus teruggaan naar het schip was ook geen optie meer). Vanwege de hele COVID-19 situatie, is het nog niet duidelijk of de Birth Attendant School in Perth (Australië) alsnog op 5 juli zal beginnen, maar dat zal duidelijk worden naarmate de tijd verstrijkt.

Ondanks de snel veranderende situatie, plannen die in de soep lopen en de angst en onrust die (door de media) wordt verspreid; is het een geweldige zekerheid om vast te mogen houden aan een liefdevolle God die nooit verandert! En Hij geeft zoveel rust en vrede, dat we niet hoeven te lijden onder enige vorm van angst, maar vervuld kunnen zijn van een innerlijke, onveranderlijke zekerheid en hoop.

Geschreven door Daphne van Wingerden

6 april 2020

10 Reacties

 1. Caleb van Wingerden

  Spannend Daph! Gaaf dat je die Bijbelschool kan doen, ik ben benieuwd naar wat je allemaal gaat leren 🙂

 2. Saskia

  Mooi Daph! Fijn dat je nog lekker bezig kunt zijn en heel herkenbaar om te lezen dat het vrij onzeker is wat het virus teweeg gaat brengen in het buitenland. Gelukkig kunnen we vertrouwen op Gods goedheid 🙂

  • Daphne van Wingerden

   Ja wel echt waardevolle invulling 🙂 Thanks voor je medeleven Sas! <3

 3. Erik van Halsema

  Hoi Daphne, na al dat tuinieren is de bijbelschool wellicht een welkome verandering. Veel sterkte daar, nu je opgesloten zit voor onbepaalde tijd. groet Erik.

 4. Helene

  Wát een spannende tijden voor je Daphne!
  Alle goeds gewenst bij je werkzaamheden en belevenissen
  We leven met je mee

  Helene

 5. Jaap en Carla

  Hi Daphne,

  Mooi verhaal en we vinden het erg leuk om zo op de hoogte te blijven. Dat tuinen is zo slecht nog niet toch ? 🙂

  Groet van ons allemaal,

  • Hannah

   Oh die arme planten! Maar oefening baart kunst, dus laten we daaraan vasthouden ;).

   Ondanks dat jullie nu opgesloten zitten, heb je een toffe en nieuwe tijd voor de boeg met veel Bijbel en God en na je verhaal gelezen te hebben is en blijft jouw leven spannend :)!

   Succes de komende periode!

   Liefs,

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands