Oost, west, Townsville best

Leestijd: 4 minuten

Wat is de tijd voorbij gevlogen! Aan het einde van deze DTS kijk ik vol dankbaarheid terug op een geweldig half jaar, met wijze lessen die ik mocht leren, heerlijke avonturen die ik heb beleefd en geweldige mensen die ik mocht ontmoeten en met wie ik samen op mocht trekken.

Ik heb veel geleerd tijdens de lesfase, maar ook zeker tijdens outreach! Ik realiseerde me dat je geen spectaculair bekeringsverhaal meegemaakt hoeft te hebben om te kunnen getuigen van Gods grootheid. Door talloze getuigenissen te geven van wat God in mijn leven heeft gedaan, merkte ik dat het niet alleen opbouwend was voor het publiek, maar ook voor mezelf, doordat ik er keer op keer aan herinnerd werd hoe trouw God is en wat een avontuur het is om in persoonlijke relatie met God te leven! Thuis zou ik het liefst een week van tevoren voorbereiden wat ik ga delen, maar op outreach bereid je hooguit 1 dag van tevoren het programma voor (soms op de dag zelf). Geweldig om te merken hoe we tijdens het bidden in de voorbereidingen, altijd een duidelijk beeld kregen waar we het over mochten hebben en dat je soms voor honderden mensen staat te getuigen en gewoon merkt dat de Heilige Geest je de woorden geeft!

Daarnaast heb ik geleerd hoe waardevol het is om met mensen te connecten, in hen te investeren en uit hun comfortzone te lokken. Een geweldig voorrecht om zowel teamgenoten als locals met wie we optrokken, te zien groeien en steeds zelfverzekerder te zien worden. De locals in PNG waardeerden het enorm als we onszelf voorstelden/ groetten in hun eigen taal; doordat we dingen vaak heel verkeerd/ met accent uitspraken, leidde dat vaak tot hilarische momenten. Verder merkte ik hoe makkelijk het ging om me aan te passen aan de lokale leefomstandigheden. Geen stromend water en elektriciteit en op de grond of in een hangmat slapen, doet niet onder voor een comfortabel bed. En ook het eten was genieten; lokale groenten en fruit (kokosnoten, watermeloen, zoete aardappel, (gebakken) banaan, etc.) zijn zoveel beter dan het suiker-verzadigde dieet in het rijke westen! Daarnaast ben ik me meer bewust van de autoriteit die we hebben in Jezus’ naam, we mochten zien hoe God geneest (o.a. slechtziende man wiens ogen geopend werden en een dove vrouw die weer kon horen!) en ook van de andere teams hebben we geweldige verhalen gehoord van Gods genezende kracht! Verder ben ik ook gegroeid in m’n kappers-skills; naast talloze (mini) vlechten (cornrows) die ik heb gemaakt, doe ik ook steeds meer ervaring op met haren knippen!

Afgelopen twee weken stond in het teken van verwerken, evaluatie, etc. Het is geweldig om alle verhalen van verschillende teams te horen en met elkaar na te denken over hoe we de waardevolle lessen die we hebben geleerd, kunnen meenemen in het dagelijks leven.

Helaas zijn er door het coronavirus heel wat plannen in de war geschopt. Deze laatste week zijn er een aantal studenten last-minute naar huis vertrokken (voordat grenzen zouden sluiten). Soms toch wel moeilijk om na zo’n lang en intensief contact elkaar (abrupt) vaarwel te moeten zeggen (soms midden in de nacht). Ik was van plan terug te gaan naar het schip in Papoea en daarna een maand als vrijwilliger in Indonesië te werken, maar helaas is dat geannuleerd. Veel beslissingen om te maken en onzekerheid, maar God geeft zoveel bovennatuurlijke vrede! M’n visum is geldig tot 20 april, dus tot die tijd blijf ik in ieder geval hier op de basis om als vrijwilliger te werken.

Afgezien van de chaos door talloze geannuleerde vluchten, last-minute vertrek van veel mensen etc. gaan veel dingen nog gewoon door. Horeca, winkels, scholen etc. zijn allemaal nog open.  Hoewel meetings met meer dan 100 man niet meer zijn toegestaan, geldt dat niet voor de campus (omdat het een officieel trainings-instituut is). Woensdag hebben we een feestelijke celebration gehad met de hele base (pizza, desserts, speeches, muziek en dans). Vrijdag hebben we de officiële ‘graduation’ met de DTS, waarbij we ons certificaat krijgen uitgereikt. De meeste mensen vertrekken zaterdag of zondag richting huis. Ik ervaar persoonlijk weinig stress over de hele coronasituatie. Hoewel het frustrerend is dat ik m’n vluchten heb moeten annuleren en de plannen onzeker zijn, zie ik uit naar wat God hier doorheen gaat doen en hoe het verder gaat verlopen!

Geschreven door Daphne van Wingerden

19 maart 2020

7 Reacties

 1. Erik van Halsema

  Hoi Daphne,
  Wat gaat het toch ontzettend snel allemaal. Goed om weer om al je belevenissen te lezen !
  Lastig als zaken anders lopen dan dat je gepland had, maar wie weet waar dit allemaal weer toe leidt.
  Stekte maar met alles wat op je pad komt.

  groet,
  Erik

  • Daphne van Wingerden

   Ha oom Erik, ja dat is zeker waar! Ik zie er naar uit! Bedankt!!

 2. Marit Zwinkels

  Hee lieve Daphne, fijn om te lezen hoe bijzondere tijd je hebt gehad en alle dingen die je hebt beleeft! Jammer dat je niet naar Indonesië gaat, maar er komen vast nog andere leuke dingen op je pad. Veel plezier nog! x Marit

  • Daphne van Wingerden

   Hee Marit! Leuk van je te horen! Dankjewel, komt idd vast helemaal goed!

 3. Ans Franken

  Lieve Daphne, wat een prachtig verslag heb je geschreven! Ik ben onder de indruk hoeveel je in deze tijd hebt mogen leren en ontvangen, maar ook mocht geven. Ik sta volkomen achter je keuze om hierin verder te gaan. Je bent er ‘geknipt’ voor!

  • Daphne

   Ha tante Ans, dankuwel! Dat is bemoedigend om te horen!

 4. Ans Franken

  Reactie Ans Franken op 20 maart 2020 om 19:42
  Lieve Daphne, wat een prachtig verslag heb je geschreven! Ik ben onder de indruk hoeveel je in deze tijd hebt mogen leren en ontvangen, maar ook mocht geven. Ik sta volkomen achter je keuze om hierin verder te gaan. Je bent er ‘geknipt’ voor!

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands