Life to the fullest!

Leestijd: 6 minuten

De laatste week van de DTS outreach (2-8 maart) is wederom aan boord van het medical ship, waar de dagen er als volgt uitzien: ontbijt om 6:30 u, DTS team meeting om 7:30 u (bijbelstudie), half uur later ship meeting met alle 115 vrijwilligers waarin we te horen krijgen naar welke eilanden we die dag gaan. Vervolgens gaan we naar beneden en maken we een lange rij om alle gear in de boot te laden. Er zijn 3 medische teams, een optometrie team en 2 community engagement teams, die allemaal naar verschillende dorpen gaan. 

Als we na een prachtige boottocht met het medische team op het eiland aankomen, beginnen we met introductie, waarin we uitleggen wie we zijn en wat we doen. In Johannes 10:10 staat ‘Satan komt om te stelen, doden en vernietigen, maar Ik (Jezus) ben gekomen om leven en overvloed te geven.’ En dat is een grote motivatie voor het werk dat we doen, leven en overvloed brengen in de Naam van Jezus, door te investeren in de gezondheidszorg.

Dankzij een mooi IPad systeem, kunnen we binnen no-time een effectieve clinic opzetten. Als er een healthcenter is, werken we daar (samen met de plaatselijke gezondheidswerkers), maar helaas zijn er veel eilanden zonder healthcare voorzieningen. In dat geval zetten we de clinic op in een kerk, school of buiten onder een boom. We hebben verschillende ‘stations’ en iedereen heeft z’n eigen rol. Vaccinaties (voor baby’s en kinderen onder 5 jaar), fysiotherapeut, dokter met verpleegkundige en prenatale screening waar ik samen met verloskundige Owen ben geplaatst. Patiënten worden door 2 teamleden geregistreerd, waarbij de gegevens en de klachten worden genoteerd, met een foto van de patiënt erbij. Daardoor krijgt elk station een lijst te zien met hun patiënten. In de prenatale screening testen we op malaria, syfilis, HB, positie en hartslag van de baby en we geven tetanus injecties en malaria profylaxe. Daarnaast berekenen we wanneer ze uitgerekend zijn (wat ze vaak niet weten) en geven we voorlichting. 

Vaak zijn we rond een uur of twee klaar met de prenatale screening, waardoor we andere patiënten kunnen zien. Dankzij Owens expertise kunnen we de patiënten vaak samen behandelen, soms in overleg met de dokter. 

Daarnaast zijn we een aantal keer naar scholen gegaan om kids te vaccineren (tetanus). Verder heb ik ‘puberty talks’ gegeven voor jonge meiden. Dankzij een geweldig project konden we pakketten uitwasbaar maandverband weggeven, waardoor ze in staat zijn toch naar school te gaan of hun dagelijkse bezigheden uit te voeren, in plaats van zich maandelijks af te moeten zonderen.

Ik geniet intens van het werk in de dorpjes, connecten met de mensen, medische zorg verlenen, voorlichting geven, etc. Ik voel me als een vis in het water en het is echt een voorrecht om met patiënten te kunnen bidden en de Heilige Geest te zien werken. 

Aan alles komt een eind, zo ook aan deze ship-outreach. Zondagochtend zijn we teruggevlogen naar Townsville (Australië). Er waren 4 DTS-teams in PNG, die we allemaal op het vliegveld in Port Moresby ontmoetten. Na een korte vlucht (2 uur), lang wachten op het vliegveld en ruim 5 uur in de bus (van Cairns naar Townsville), werden we hartelijk verwelkomd door de 70 nieuwe studenten van de January-DTS. Het was lichtelijk overweldigend om iedereen weer te zien, in combinatie met zoveel nieuwe studenten, weinig slaap en vol ervaringen en verhalen, maar na een goede nachtrust is alles beter. 

Over 2 weken is de DTS afgelopen. Daarom staat deze tijd in het teken van verwerken, verhalen delen en voorbereiden voor wat hierna komt. Het voelt een beetje als een emotionele rollercoaster; we zijn als DTS team zo close geworden de afgelopen weken, dat het jammer is om binnenkort (voorgoed) van veel vrienden afscheid te moeten nemen. Maar ik ben vooral vervuld met dankbaarheid voor het geweldige team, de ervaringen, de mensen die we hebben ontmoet en hebben mogen discipelen.

We hebben geweldig nieuws van de contacten uit de dorpen waar we zijn geweest. Na ons vertrek, wilden ze doorgaan met het werk dat we daar gestart zijn. Doordat we met een groep jongeren uit verschillende dorpen in de omgeving, overal programs hebben gedaan, is er veel eenheid gebracht tussen de mensen uit verschillende dorpen. De familie waar we verbleven, heeft nu hun huis beschikbaar gesteld als een ontmoetingsplaats voor jongeren om daar vandaan uit te reiken naar mensen in de omgeving, gebedswandelingen te doen en programs te organiseren met kleinere groepjes, etc.

Na de DTS ga ik terug naar het schip in Papua Nieuw Guinea om als verpleegkundige in de medische teams te werken. Vervolgens vlieg ik op 17 mei vanuit PNG naar Indonesië om daar een maand als vrijwilliger in de sloppenwijken te werken (via YWAM Bali). Eind juni ga ik van Indonesië naar Australië om de Birth Attendant School te volgen! Dit is een school (binnen YWAM) waarin je in een jaar tijd wordt opgeleid tot verloskundige in derdewereldlanden. Als onderdeel van de training hebben we twee outreaches; 3 maanden in Azië (waarschijnlijk India) en 3 maanden in Afrika.

Ik zie ontzettend uit naar wat God gaat doen! Ik ben super gepassioneerd over investeren in de gezondheidszorg en gezonde communitys creëren (door o.a. lokale healthworkers te trainen). Een gezond lichaam maakt het zoveel makkelijker om te genieten van het leven zoals God het bedoeld heeft. Hoewel het soms lastig is om zo ver van vrienden en familie vandaan te zijn, heb ik echt het gevoel dat God me roept om deze stappen te nemen en dit (financiële) geloofsavontuur aan te gaan! Werken op de plek waarvoor God je roept geeft zo’n onbeschrijfelijke vreugde en zoveel voldoening! Dan maakt het ook niks meer uit dat je toilet een gat in de grond is, je douche een emmer met een beker of het eten niet gevarieerd is.

Kortom het was een geweldige tijd waarin ik veel heb mogen leren en van God heb ervaren. Ik ben benieuwd naar de avonturen die in het vooruitzicht liggen!

Geschreven door Daphne van Wingerden

11 maart 2020

10 Reacties

 1. Marian van Rees

  Wauw! Dat zijn grootse plannen voor na je DTS! Gaaf!
  Succes met afronden van je DTS, afscheid nemen en alles weer een plekje geven voordat je je in je nieuwe avontuur stort!

 2. Yael

  Wow, zo vet Daphne! Heel veel zegen!

 3. Jaap en Carla

  Hoi lieve Daph! Wat een bijzondere momenten allemaal. En ja……………………….we kijken niet op van de verlenging met een jaar, maar we gaan je zeker missen. Veel plezier met de voorbereidingen, maar ook met het afscheid nemen. Gods Zegen

 4. Helene

  Wát een mooie bijzondere momenten maak je mee. Ook heel mooi hoe je dingen beschrijft , alsof je het kunt ‘ voelen ‘ . Zo mooi dat je je geroepen voelt om nog meer mooie dingen te mogen meemaken en veel te betekenen voor anderen .

  Hélène

 5. Erik van Halsema

  Hoi Daphne, gaaf te lezen wat je allemaal meemaakt en wat je plannen zijn. En wat leuk dat je je helemaal op je plek voelt daar. Ook al zal het soms niet altijd meevallen om een jaar langer te blijven, tijdens je verblijf daar hebben we wel vaker contact dan ooit. Veel succes en zegen met al je plannen !
  groet Erik

  • Daphne van Wingerden

   Aah bedankt oom Erik!!

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands