How to find rest in God

Leestijd: 3 minuten

In de derde week van de DBS (Bijbelschool) hebben we o.a. les gekregen over de Psalmen. Geweldig nieuwe inzichten en krachtige waarheden die ik graag met jullie deel!

De Bijbelboeken zijn in verschillende stijlen geschreven; Psalmen is Hebreeuwse poëzie. Psalmen laat ons zien dat het niet erg is om boos/ verdrietig/ verward te zijn in de aanwezigheid van God. Het geeft ons toestemming om ons hart uit te storten op een manier die bijna, als het niet voor de Psalmen was, ongepast lijkt.

Poëzie vormt je verbeeldingskracht en wanneer je tijd neemt om een stap terug te nemen, de tekst op je in te laten werken en erop te mediteren, word je meegesleurd in ervaringen van de schrijver.  De Psalmen zijn Gods geschenk aan ons dat ons kan helpen om te leren bidden op een nieuwe manier!

Velen hebben geen zin om te bidden wanneer ze verdrietig, boos, bezorgd, etc. zijn. In plaats daarvan wordt er veel tijd en energie gestoken in het ofwel negeren/ ‘verdoven’ van die emoties, afleiding zoeken, etc. Maar door God te betrekken in die innerlijke dialoog, onze gevoelens en gedachten naar Hem uit te spreken, krijgen we inzicht in wat er eigenlijk echt aan de hand is, in onderliggende beweegredenen die we (onbewust) vaak hebben, etc.

Een geweldige manier daarvoor is het bidden van de Psalmen, zowel de geschreven Psalmen in de Bijbel, als het schrijven van je eigen Psalmen. Hierdoor leer je je diepste hoop, pijn en angst onder ogen te komen en deze bij God te brengen, in een open en eerlijk gebed. Je leert emoties te identificeren en uit te drukken, wat ook helpt om je niet te laten leiden door emoties, maar om hier goed mee om te gaan.

Hoe je dit praktisch toe kan passen:

Stap 1: Bid een Psalm door deze hardop naar God uit te spreken, woord voor woord zoals het in de Bijbel geschreven is. Het hardop uitspreken stelt ons in staat om de emotie in de tekst te ervaren, te voelen, bijna te ‘proeven’.

Stap 2: Ga na welke emoties je ervaart (verwardheid, frustratie, vreugde, etc.) zonder dit te veroordelen/ verwerpen, alleen erkennen.

Stap 3: Bid de Psalm opnieuw, maar dan in je eigen woorden. Het kan behulpzaam zijn om te schrijven als manier van verwerking.

Zoals je vaak ziet in de Psalmen, roept David (of een andere psalmist) het vaak uit naar God. “Waarom Heer?” “Hoe lang nog?” etc. Halverwege de Psalm zie je vaak een omslag, wanneer de focus wordt verplaatst van de huidige omstandigheden, naar wie God is (Almachtig, Schuilplaats, Helper in de strijd, etc.). Het uitstorten van je hart, je emoties, pijn, angst, verdriet, etc. stelt je in staat je perspectief te veranderen, op te zien naar God, in Zijn vrede te komen, bij Hem te schuilen en de liefde en vrede te ontvangen die alleen Hij kan geven.

Soms schieten je eigen woorden tekort en kunnen de Psalmen helpend zijn om jezelf uit te drukken. Zelfs Jezus citeerde uit Psalmen toen Hij aan het kruis hing (‘Mijn God, mijn God, waarom heeft U mij verlaten?’ – Psalm 22:1).

Wij mensen zijn emotionele wezens, waardoor we altijd wat voelen, zelfs in ons onderbewustzijn. Echter, veel mensen zijn niet gewend om emoties te erkennen. ‘The heart has its reasons the mind knows not of’. De Psalmen helpen ons dieper te graven in ons hart en dat verhoogt ons EQ (Emotional Quotient).

‘Zorgen maken is enkel negatieve meditatie.’ Waar vul je jezelf mee? Ben je dag en nacht gefocust op nieuwe ontwikkelingen in de COVID-19 situatie? Het is natuurlijk niet verkeerd om het nieuws te volgen, maar wees je bewust van waar je je gedachten mee vult en waar je (onbewust) op mediteert.

Filippenzen 4:6-7 “Wees over niets bezorgd, maar vraag God wat u nodig hebt en dank Hem in al uw gebeden. Dan zal de vrede van God, die alle verstand te boven gaat, uw hart en gedachten in Christus Jezus behoeden.”

Het bidden, mediteren en schrijven van Psalmen helpt me persoonlijk enorm om rust en vrede te vinden in God en me te vullen met waarheden. Ik hoop dat het je inspireert en dat je zoals Filippenzen 4 beschrijft, de vrede van God zal ervaren die alle verstand te boven gaat!

Geschreven door Daphne van Wingerden

26 april 2020

2 Reacties

 1. Erik van Halsema

  Hoi Daphne,
  Dank je wel voor deze update, ik vind je nieuwsbrieven erg leerzaam.
  Veel sterkte daar met de beperkte vrijheid en je opleiding !

  groet,
  Erik

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands