Back to School!

Leestijd: 4 minuten

De eerste week van de Bijbelschool (DBS) zit erop! En wat heb ik in zo’n relatief korte tijd al veel nieuwe dingen geleerd! 

We doen de school met 11 studenten van YWAM Townsville en werken samen met YWAM Queenstown. De lessen worden in Nieuw-Zeeland gegeven, dus wij zoomen in vanuit het klaslokaal in Townsville. In 12 weken lezen we de hele Bijbel (in chronologische volgorde), hier krijgen we dagelijks 3 uur lang lessen over en in small groups gaan we hier verder mee aan de slag gaan.

We werden eigenlijk geacht om voor de start van de school Genesis al te lezen, maar omdat de school vrij last-minute van start ging, begonnen we met een kleine achterstand. Om zo snel mogelijk bij te raken hebben we daarom maandag heel Genesis gelezen (50 hoofdstukken), dinsdag heel Exodus (40 hoofdstukken), gevolgd door Job, Leviticus en Hebreeën (de rest van de week). Door Bijbelboeken in een keer te lezen en op chronologische volgorde, is het ontzettend gaaf om te zien hoe alles in elkaar overloopt. In combinatie met de lessen en een heel boekwerk aan opdrachten, was het een intensieve week, maar ook erg gaaf!

De Bijbel is wel voor ons geschreven, maar niet aan ons. Daarom is het behulpzaam om, voordat je een Bijbelboek leest, te achterhalen wie de originele lezers zijn, wie de auteur is, de historische context, wanneer en waarom het geschreven is, thema’s en het type literatuur.

“The New is in the Old contained. The Old is by the New explained” – St. Augustine. Een mooie quote die goed weergeeft hoe het Oude en het Nieuwe Testament met elkaar verbonden zijn. Jezus is verborgen in het Oude Testament en geopenbaard in het Nieuwe. Er zijn tal van verwijzingen naar Gods verlossende plan. Bijvoorbeeld nadat Adam en Eva in het paradijs hebben gezondigd realiseren ze zich dat ze naakt zijn. Om zichzelf te bedekken, gebruiken ze bladeren, maar nadat God hun opzoekt, slacht hij een dier om kleding voor hen te maken van dierenhuiden. Onschuldig bloed vloeit om zonde te bedekken van de mens, net zoals Jezus in het Nieuwe Testament.

Verder kregen we les over ‘Inductive Biblestudy’, een manier om aan de hand van verschillende stappen, meer te ontdekken van hetgeen geschreven is. De eerste stap hiervan is gebed, God te vragen je hart voor te bereiden voor wat je gaat lezen en Hem het proces te laten leiden. Vervolgens ‘observatie’, waarbij je je afvraagt wie er in het verhaal betrokken is, wat er gebeurde, wanneer en waar. Onderdeel hiervan is de historische context achterhalen om inzicht te krijgen in de impact van de gebeurtenissen. Daarna het interpreteren: wat wordt er met de tekst bedoeld? Waarom is dit belangrijk? En daarbij Bijbelse principes die voortvloeien uit het verhaal. De laatste stap is het toepasbaar maken van de ontdekkingen op je eigen leven.

Daarnaast maken we gebruik van ‘colour-coding’, waarbij we verschillende aspecten, verschillende kleuren geven. (Bijvoorbeeld verzen die gaan over ‘Nature & Character’ van God maken we bijvoorbeeld groen, Bijbelse principes blauw, Gods verlossende plan rood, etc.)

Doordat we minimaal nog een maand niet van de campus af kunnen (i.v.m. COVID-19), heb ik inmiddels 17 mensen van een nieuw kapsel mogen voorzien (inclusief mezelf; je eigen haar knippen is geen aanrader). Gelukkig is het sinds deze week wel toegestaan om boodschappen te bestellen.

Zaterdag heb ik gezellig met m’n Nederlandse vriendinnetje Brenda pannenkoeken gegeten, om vervolgens paaseieren te versieren (zie foto voor ons geweldige meesterwerk). ’s Avonds heb ik met Donna bij Frank & Kathy gegeten, een ouder echtpaar op de campus. Vanavond (zondagavond) hebben we een gezellige paasmaaltijd om de opstanding van Jezus te vieren!

Ik wens jullie allemaal hele goede paasdagen toe! Ik hoop dat de COVID-omstandigheden niet af zal doen aan de paasvreugde 🙂

Geschreven door Daphne van Wingerden

12 april 2020

2 Reacties

  1. Erik van Halsema

    Hoi Daphne,

    Je bent weer flink aan de slag zeg ! Ik vindt dat je erg goed kan verwoorden wat je allemaal leert en beleeft. Dank je wel voor deze update en veel sterkte daar !

    groet,
    Erik

Vergelijkbare blogs…

The End

The End

BEEP, BEEP, BEEP! Het is vrijdagochtend, 4.30 u. Ik tuur in het donker m'n vertrouwde slaapkamer rond. Toen we...

Laatste loodjes

Laatste loodjes

Met kleine snelle pasjes sprint de man naar het autoraampje, grist de smartphone uit de handen van de bestuurder,...

Special Encounter

Special Encounter

Ik loop snel even naar huis (5 minuten vanaf het ziekenhuis) om m'n oplader te halen, als er een grote stofwolk...

nl_NLNederlands